Kuntavaalit 2025 – ehdokkaat ja ohjelma
Lisätietoa ehdokkaista: https://vaalit.perussuomalaiset.fi/somero
Kuntavaaliohjelma
Somero-lehden vaalikysely puolueille 9.2.2025
Someron Perussuomalaiset ry vastaukset
1. Millä asioilla Somero voi erottua valtavirrasta ja profiloitua vertailussa muihin kaupunkeihin lisätäkseen vetovoimaansa kiihtyvässä asukaskilpailussa? Miten toteutetaan?
Somero voi erottua yhdistämällä maaseudun rauhaa ja kaupungin palveluita. Meillä on vahva kulttuuriperintö, yhdistystoimintaa liikunnan puolelta sekä puhdas luonto. Markkinointia tulee vahvistaa ja somemarkkinointia lisätä, jossa tuodaan esiin Someron lintukotoisia olosuhteita verrattuna levottomiin asuinpaikkoihin isoissa kaupungeissa. Turvallinen kasvupaikka lapsille, edullista asua ja harrastaa. Hyvät peruspalvelut, etätyömahdollisuus, laadukasta varhaiskasvatusta kasvukolmion keskellä, mutta kaukana lieveilmiöistä. Pidetään autoilijan paratiisina ja myös vahvistetaan meidän kyliä.
2. Millä tasolla ovat asumisen mahdollisuudet Somerolla ja mihin tulisi satsata?
Asumisen mahdollisuudet ovat hyvät, on kohtuuhintaisia omakoti- sekä yritystontteja. Tarjolla on hyväkuntoisia asuntoja keskustassa ja maaseudulla edulliseen hintaan. Vuokratarjontaa on yksityisillä sekä kaupungilla. Kaupungin vuokra-asunnot tulee pitää nykyaikaisessa kunnossa, kohtuuhintaisina ja uusien vuokra-asuntojen rakentamista tulee harkita. Osa kaupungin vuokra-asuntokannasta vanhaa ja huonokuntoista. Tarvitsemme enemmän myös modernia senioriasumista. Lukioon tuleville ulkopaikkakuntalaisille pitää miettiä millaista asuntotarjontaa voidaan tarjota, esim. mahdollisuus soluasumiseen.
3. Miten järjestäisitte perusopetuksen? Montako alakoulua ja missä ne ovat Somerolla vuonna 2027?
Lähtökohta on, että Somerolla on vuonna 2027 vielä kaikki nykyiset alakoulut käytössä. Päätykoulut ovat ainoita palveluita kauempana oleville kylille ja ne takaavat osittain kylien elinvoimaa ja niiden koululaisille lyhyemmät koulukyydit. Koulut ja lähistöllä olevat hoitopaikat ovat myös alueen lasten vanhemmille arkea sujuvoittavia palveluita. Kannatamme alakoulun käymistä kokonaisuudessaan samassa rakennuksessa, eli kaikki vuosiluokat (1-6) voisi käydä samassa koulussa. Emme kannata vuosiluokkien pilkkomista ja lasten koulukyyditsemisen lisäämistä. Emme myöskään kannata yhtenäiskoulua.
4. Kuinka paljon ja miten kunnan tulee huomioida yrittäjiä päätöksenteossa? Huomioidaanko nyt tarpeeksi? Jos ei, niin esittäkää ehdotuksia.
Yrittäjät ovat Someron elinvoiman ydin, luovat työpaikat ja kasvun sekä kantavat siitä riskin. Yrittäjiä tulee kuunnella päätöksenteossa. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa säännöllisiä kuulemisia, lupaprosessien sujuvoittamista ja yritysten tukemista. Uudet ja pienet yritykset kaipaavat lisää neuvontaa ja myös yrityspalvelujen näkyvyyteen on panostettava. Hyödynnetään yhteistyötä Yrityssalo Oy:n kanssa. Yrityksen perustamisesta ja rekrytoinnista on järjestettävä käytännön klinikoita/tapahtumia. Kaupungin henkilökunnan pitää olla erityisen reipas näissä asioissa.
5. Kunnalla on vastuu järjestää kulttuuritoimintaa, jolla tuetaan paikallista kulttuuria ja toimijoita. Miten kaupungin tulee tuottaa jatkossa kulttuuripalveluita ja miten monta euroa kunnan tulee siihen vuodessa osoittaa?
Kulttuuri on osa hyvinvoinnin perustaa, ja sitä tulee tukea myös taloudellisesti. Rahoitus voisi olla enemmän kohdennetumpaa: tapahtumat, nuorisokulttuuri ja perinteiden säilyttäminen ansaitsevat lisää huomiota. Myös yhteistyötä yksityisten toimijoiden kanssa kannattaa kehittää. Kulttuuripalvelut pitää palauttaa kaupungin omaksi työksi ja lopettaa erillinen Someron Kulttuuri ry. Palvelut pitää pystyä jatkossa tuottamaan nykyistä pienemmällä rahalla ja kustannustehokkaasti.
6. Miten kaupunki voisi täydentää sote-palveluita; esimerkiksi eri-ikäisiä somerolaisia perhe-, koti- ja hoivapalveluin? Vai voiko/kannattaako kaupungin tehdä näin?
Kaupungin harteille ei pidä ottaa sote-palveluita, mutta niitä voidaan täydentää ennaltaehkäisevillä toimilla. Tilanteen mukaan voidaan väliinputoajia auttaa käytössä olevin keinoin ja kehittää niitä lisää. Perhetyötä, kotihoidon tukipalveluita ja ikäihmisten virkistystoimintaa voitaisiin järjestää yhteistyössä kolmannen sektorin ja yrittäjien kanssa harkinnanvaraisilla etuseteleillä. Tämä keventää raskaamman hoidon tarvetta ja parantaa elämänlaatua. Myös Varhan onnistuminen jatkossa vaikuttaa.
7. Miten ikääntyvän väestön kokemusta tulisi ottaa enemmän mukaan päätöksentekoon?
Ikääntyneillä on valtavasti osaamista, jota ei saa hukata. Seniorit tulee ottaa aktiivisesti mukaan päätöksentekoon ja lisättävä suoria vaikuttamiskanavia. Kyselyitä lisäämällä saadaan ikäihmisten näkökulma joka on arvokas esim. palvelujen saavutettavuuden ja asumisen kehittämisessä. Kyselyistä voi saada hyviä ideoita ja poimii parhaat päältä. Somerolla toimii vanhusneuvosto ja sillä on mahdollisuus järjestää työpajoja ja asiakaspaneeleja yms. Kannattaa lähteä mukaan päätöksentekoon iästä riippumatta ja osallistua kuntavaaleihin. Ikääntyvät ihmiset ovat keskeisessä roolissa päätöksenteossa.
8. Millä tavoin innostatte ja aktivoitte nuoria osallistumaan mukaan yhteisten asioiden hoitoon? Keksikää kannustuslause.
Nuorille on annettava aidosti mahdollisuus vaikuttaa. Nuorisovaltuuston roolia on tuettava ja heidän ideoitaan on kuunneltava käytännössä. Somekampanjat, osallistavat budjetit ja paikalliset projektit voisivat motivoida mukaan. Valtuutetut voisivat järjestää keskustelutilaisuuksia kouluissa ja kuunnella lasten mietteitä. Nuorten kannattaa antaa suoraa palautetta kaupungille ja luottamushenkilöille ja olemaa aktiivisia niissä toimielimissä, jossa on mahdollisuus vaikuttaa. Myös vaaleihin kannattaa lähteä mukaan.
Kannustuslause
”Nuorten ääni kuuluu – tehdään parempi Somero, sinun kaupunkisi!”
9. Mikä on maahanmuuton rooli Somerolla?
Maahanmuutto voi tuoda Somerolle työvoimaa, uusia yrittäjiä ja elinvoimaa. Tärkeintä on sujuva kotoutuminen: kielikoulutus, työpaikkayhteydet ja yhteisöllisyys ovat avainasemassa. Someron vahva yhteishenki voi olla maahanmuuttajille hyvä perusta kotoutua ja rakentaa elämää täällä. Oppisopimuskoulutus on yksi mahdollinen väylä työllistyä. Lyhyesti: Tervetuloa töihin ja elämään maassa maan tavalla.
———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-